Menu
JPR Advocaten

Brandverzekering

Heeft u na een brand problemen omdat een verzekeraar niet wil betalen of niet het hele bedrag wil betalen? Of is de verzekerde nalatig geweest en wilt u als verzekeraar zich beroepen op een clausule? Onze gespecialiseerde advocaten op het gebied van brandverzekeringen helpen u graag verder. Als er een meningsverschil is of er wel aanspraak op uitkering bestaat, staan zij voor u klaar om de juridische discussie aan te gaan.

Verzamelbegrip

Eigenlijk is de term brandverzekering een verzamelbegrip voor alle opstalverzekeringen, waarbij niet alleen het risico van brandschade verzekerd wordt, maar ook bijvoorbeeld diefstal- en stormschade. Soms is er ook een aparte inboedelverzekering, voor bedrijven vaak een inventaris- en/of goederenverzekering en daaraan gekoppeld een bedrijfsschadeverzekering. Verder zijn er ook nog aparte brandverzekeringen voor bijvoorbeeld boten.

Praktisch en oplossingsgericht

JPR denkt mee, pakt aan en lost op. Dat is vooral nuttig wanneer het gaat om zaken die te maken hebben met brandverzekering. U wilt een praktische, oplossingsgerichte en doortastende aanpak van uw zaak. Onze advocaten zorgen daarvoor. Hun vakinhoudelijke kennis en ruime ervaring helpen u verder. In heldere taal vertalen zij complexe juridische vraagstukken voor u.

Naar de rechtbank of juist niet?

Onze ervaren advocaten kunnen ook uitstekend onderhandelen met verzekeraars en verzekerden. Daardoor kunnen zij vaak voorkomen dat u naar de rechtbank moet, wat u kosten bespaart. Zo haalt u het beste resultaat. Mocht een schikking toch niet lukken of niet de beste oplossing zijn, dan kunt u vertrouwen op de ruime proceservaring van onze advocaten.

Hulp bij brandverzekering voor ondernemers

Als ondernemer wilt u bezig zijn met uw bedrijf. Maar wat als er brand is geweest en u niet verder kunt? Dan wilt u dat deze situatie zo snel mogelijk is opgelost. Daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Wij beantwoorden de vragen die u heeft en staan aan uw kant in de discussie met de verzekeraar. Wat is bijvoorbeeld de precieze omvang van de schade die u geleden heeft? En bent u niet onderverzekerd voor bepaalde onderdelen? Wij helpen u graag wanneer uw bedrijf schade heeft opgelopen door een brand.

Voldoet u aan de voorwaarden?

Vaak komt het voor dat verzekeraars anders tegen de schade aankijken dan u. Zij geven bijvoorbeeld aan dat er een andere oorzaak voor de schade kan zijn dan brand. Of dat u niet voldaan heeft aan bepaalde voorwaarden die in de polis verplicht zijn gesteld. Een bekend voorbeeld daarvan is dat de elektrische installatie in het verzekerde pand gekeurd had moeten worden conform de NEN 1010 en/of NEN 3140-norm. Maar ook het al dan niet hebben van (werkende) brandmeldinstallaties en sprinklers is vaak een punt van discussie. Wij helpen u om vooraf de juiste dekkingen te kiezen, de bijbehorende maatregelen te nemen en om bij schade de juiste uitkering van de verzekeraar te krijgen.

Wie moet wat bewijzen?

Stel dat er brand in uw bedrijfspand is geweest en u kunt niet aantonen dat de elektrische installatie elke drie jaar op de juiste manier gekeurd is. Dan zou het kunnen zijn dat de verzekeraar niet wil uitkeren. In dat geval is het belangrijk om te weten wie wat moet bewijzen. Is het aan u om aan te tonen dat de brand niet veroorzaakt is door de elektrische installatie? Wij helpen u door schade-experts in te huren hiervoor. Is het aan de verzekeraar, dan vragen wij om bewijs en bestuderen we dit nauwkeurig.

Risicoverzwaring

Als u in eerste instantie uw woonhuis heeft verzekerd en er daarna een bedrijf in begint, moet u dat melden aan de verzekeraar. Het kan zijn dat u hierdoor andere voorwaarden of een andere premie krijgt, omdat de verzekeraar hier risicoverzwaring in ziet. Op dit gebied denken we graag met u mee.

Brandstichting of ernstige nalatigheid (merkelijke schuld)

Het kan gebeuren dat de verzekeraar de schuld van de brand bij u legt. Bijvoorbeeld vanwege brandstichting of ernstige nalatigheid. Dan komen er termen als opzet, roekeloosheid of merkelijke schuld bij kijken. Uiteraard moet dit wel bewezen worden door de verzekeraar. In de polisvoorwaarden staat omschreven hoe hoog de lat wordt gelegd voor dit soort discussies.

Controleer uw dekking

De voorwaarden en specifieke clausules van uw verzekering zijn heel belangrijk in de afhandeling van uw brandschade. Trek dus uw la open, bekijk de polisvoorwaarden van uw brandverzekering en neem zo nodig maatregelen om te zorgen dat u de juiste dekking heeft. En heeft u ons nodig in het gesprek met de verzekeraar, dan staan we u graag bij.

Hulp bij brandverzekering voor particulieren

Een brand is een ramp. Ten eerste door het verwoestende vuur en ten tweede door de (juridische) nasleep die eruit voort kan komen. In dat geval kunt u wel wat hulp gebruiken. Daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Wij beantwoorden de vragen die u heeft en staan aan uw kant in de discussie met de verzekeraar. Wie moet bijvoorbeeld wat bewijzen als de verzekeraar besluit om niet (volledig) uit te keren? En wat gebeurt er als u wordt beschuldigd van ernstige nalatigheid of brandstichting? Wij helpen u graag wanneer uw huis of boot schade heeft opgelopen door een brand.

Onderverzekering

Het kan zijn dat de verzekeraar niet alle geleden schade uitkeert omdat u onderverzekerd bent. Ook als u aanvankelijk een garantie tegen onderverzekering had, maar bijvoorbeeld niet (goed) de herbouwwaardemeter heeft ingevuld en opgestuurd naar de verzekeraar. Of dat uw tussenpersoon dit niet (goed) gedaan heeft. Dit levert discussies op waar wij u graag in bijstaan.

Wat is de omvang van de schade?

Het is de taak van een schade-expert om te bepalen hoeveel schade er aan uw woning en inboedel is na brand. Maar het kan gebeuren dat u het niet eens bent met de expert van de verzekeraar. In dat geval kunnen wij u helpen om zelf een onafhankelijke schade-expert in te huren om de omvang van de schade te berekenen.

Kosten

  • Heeft u recht op een toevoeging via het juridisch loket, dan zijn wij niet de aangewezen partij om u te helpen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar https://www.juridischloket.nl/.
  • Heeft u een rechtsbijstandsverzekering, dan heeft u vrije advocaatkeuze en kunt u ons inschakelen. Soms zijn de vergoedingen hiervoor gelimiteerd, dus laten we samen kijken hoe het geregeld is met de kosten in uw situatie.
  • We kunnen u ook helpen op basis van ons uurtarief, een vaste prijs of een succes fee. Dat is soms ook afhankelijk van al dan niet een juridische procedure. Wij gaan graag met u om tafel om hierover te overleggen.
  • Let op: wint u een juridische procedure, dan dekt de proceskostenvergoeding van de tegenpartij vrijwel nooit de totale juridische kosten.
Meer weten over onze dienstverlening?
Neem contact op
Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: