Home
Vastgoedrecht
Verduurzamen van vastgoed

Verduurzamen van vastgoed

De doelstellingen uit het Klimaatakkoord hebben ook gevolgen voor vastgoedeigenaren. Bedrijfsgebouwen en woningen moeten aan diverse duurzaamheidsnormen voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de label-C-verplichting voor kantoren (vanaf 2023). 

Vastgoedeigenaren zijn in bepaalde situaties dus zelfs verplicht om hun gebouw te verduurzamen. Maar ook als er geen verplichting is, is het verduurzamen van onroerend goed geen verkeerde keuze. Een duurzaam pand draagt bijvoorbeeld bij aan een positief imago en aan lagere energiekosten. Bovendien is een duurzaam pand over het algemeen meer waard. Ook omdat huurders eerder kiezen voor een energiezuinig pand.  

Direct contact opnemen
Nienke-Doetinchem

Duurzame energiebronnen

Zowel op Europees, als op nationaal niveau worden steeds strengere eisen aan gebouwen gesteld als het gaat om duurzaamheid. Door deze eisen wordt steeds meer onroerend goed voorzien van duurzame energie-installaties, zoals zonnepanelen, laadpalen, windmolens en/of WKO-installaties. Om dit te kunnen realiseren, moet er op juridisch vlak wel het nodige worden geregeld. Denk hierbij aan een huur-, aansluit- en/of leverantieovereenkomst, het vestigen van een recht van opstal en/of het aanvragen van een vergunning. Wij kennen deze processen als geen ander.

Energie leveren

Indien er opgewekte energie wordt doorgeleverd, dan bestaat de kans dat er over een energievergunning moet worden beschikt. Een dergelijke vergunning wordt verstrekt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Of er sprake is van ‘energie doorleveren’ en of een doorlevering vergunningplichtig is, hangt af van diverse factoren. Onze vastgoedadvocaten zijn hier helemaal in thuis.

Circulair bouwen

Een ontwikkeling die we steeds vaker terugzien, is het ‘circulair bouwen’. Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen. Bij de totstandkoming van een ‘circulair’ gebouw worden zo min mogelijk grondstoffen gebruikt. Ook wordt er op gelet dat er zo min mogelijk vervuiling plaatsvindt. 

In juridisch opzicht is circulair bouwen een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. Het gebouw moet bijvoorbeeld aan de eisen van het Bouwbesluit blijven voldoen. Ook zal er in de overeenkomst (aannemingsovereenkomst of bouwteamovereenkomst) aandacht moeten worden besteed aan bijvoorbeeld de volgende punten:

  • garanties (bijvoorbeeld omruil- en teruggavegarantie);
  • toetsing & controle;
  • onderhoudsverplichtingen; 
  • voorwaarden over teruggave en hergebruik.

Onze vastgoedadvocaten weten wat er allemaal moet worden geregeld om met een gerust hart circulair te kunnen bouwen!

Lonneke Battiato-Derksen
Wij staan voor je klaar

Meer weten over het verduurzamen van vastgoed?

Bij JPR tref je hoogwaardige professionals die net zo zijn als jij. Toegankelijk en altijd bereid om te helpen. 

Neem contact op

Direct contact opnemen

Heb je een vraag of wil je dat één van onze collega’s contact met je opneemt? Via het onderstaand formulier kun je ons een bericht sturen.