Menu
JPR Advocaten

Intermediairwijziging

Intermediairwijziging leidt in de praktijk nog wel eens tot problemen. Soms weigert de verzekeraar mee te werken aan de overvoer van een portefeuille of het overboeken van een bepaalde verzekering naar een andere tussenpersoon. Soms duurt het erg lang. Als koper of verkoper van een portefeuille heb je dan een probleem.

De verzekeraar moet meewerken aan intermediairwijziging. Dit staat in art. 4:103 Wft. Tenzij de verzekeraar gegronde bezwaren heeft tegen de nieuwe tussenpersoon. Niet tegen de overdracht als zodanig. Als de nieuwe tussenpersoon geen vergunning heeft of een fraudeverleden, zal dat een gegrond bezwaar zijn. Strategische voorkeuren van de verzekeraar of een geschil over (latent) terugboekrisico, zouden geen rol mogen spelen. Tenzij daar in de samenwerkingsovereenkomst iets over is opgenomen.

Het is aan te raden om in de koopovereenkomst van een portefeuille goede afspraken te maken voor het geval verzekeraars weigeren om het agentschap over te voeren. Of zij dit nu terecht doen, of niet. In de praktijk circuleren modelcontracten die dit niet goed regelen. Koper heeft dan wel betaald maar de overboeking is (nog)niet rond. Regel ook goed de wijze van eindafrekening.

Is na intermediairwijziging de nieuwe tussenpersoon aansprakelijk voor fouten van de oude tussenpersoon? Hoe zit het met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Ook dit aspect verdient serieuze aandacht in de contractering.

Voor vragen of nadere informatie kunt u contact opnemen met de sectie Verzekeringsrecht van JPR Advocaten.

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem contact op
Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: