Menu
JPR Advocaten

Beroep op de Europese richtlijn

Beroep op de Europese richtlijn

In het arbeidsrecht wordt veel geprocedeerd. De procedures duren doorgaans kort. Dossiers zijn in de regel dan ook vrij snel weer afgehandeld. Zo niet de zaak die Hanneke Houwers, advocaat van ons kantoor, voor een werknemer deed.

De werknemer was al sinds jaren bij de werkgever in dienst. In het verleden had hij al eens een vast contract gehad. Maar op enig moment was dat vaste contract omgezet naar een contract voor bepaalde tijd. En vanaf dat moment hoorde de werknemer jaarlijks of hij voor het volgende jaar weer een contract aangeboden zou krijgen. Sinds de omzetting was de arbeidsovereenkomst al meerdere malen verlengd. Op basis van de CAO leek het onbegrensd verlengen van tijdelijke contracten mogelijk.

Op enig moment meldde de werkgever aan de werknemer dat het op dat moment lopende jaarcontract niet langer zou worden verlengd. Dat was op een moment dat de werknemer met enkele kwaaltjes kampte. De werknemer vermoedde dat de reden voor het einde van het contract daarin was gelegen.

De werknemer meldde zich met de casus bij JPR advocaten. Hij wilde weten of hij enige kans maakte om het einde van zijn jaarcontract aan te vechten. Ondanks dat de CAO de constructie op papier mogelijk leek te maken, had onze arbeidsrechtspecialist direct twijfels. Het voelde niet juist dat een werknemer die in het verleden een contract voor onbepaalde tijd had en al vele jaren werkzaam was voor de werkgever op deze wijze en tijdens zijn ziekte, zo eenvoudig en zonder vergoeding, aan de kant kon worden gezet.

Met een beroep op verschillende arbeidsrechtelijke regels, waaronder een Europese richtlijn, bereikten we dat de rechter in eerste aanleg de constructie niet toelaatbaar achtte. De werkgever ging tegen dat oordeel in hoger beroep, maar trok dat later in. Anderhalf jaar nadat de werkgever het contract dacht te beëindigen, hervatte de werknemer zijn werk. Ook moest de werkgever het gemiste loon over deze periode aan de werknemer betalen.

De uitspraak van de rechter werd meerdere malen door anderen gebruikt bij het schrijven van een advies of het voeren van een procedure. Met name het beroep op de Europese richtlijn en de wijze waarop de rechter dit toestond, werd als vernieuwend aangemerkt. Een succesverhaal, niet alleen voor de werknemer die zijn baan terug kreeg. Maar ook voor de advocaat die de procedure namens de werknemer voerde.

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: