Menu
JPR Advocaten

WHOA: dus toch een uitkomst voor MKB-ondernemingen?

Geschreven op 12 februari 2021  •  Auteur: Tian Herstel
WHOA: dus toch een uitkomst voor MKB-ondernemingen?

Veel ondernemers hebben zwaar te lijden onder de coronamaatregelen. Ze houden het hoofd nog nét boven water. Maar voor hoelang nog? Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. Deze aanvulling in de faillissementswet biedt een nieuw herstructureringsinstrument en moet voorkomen dat bedrijven failliet worden verklaard terwijl zij nog wel (deels) levensvatbaar zijn.


Ruim een maand na inwerkingtreding van deze nieuwe wet zijn er meerdere uitspraken met betrekking tot de WHOA gepubliceerd. Wat valt op aan de uitspraken tot nu toe? Curator en insolventierecht advocaat Tian Herstel deelt zijn visie.

Aanvankelijk dacht men dat de WHOA vooral uitkomst zou bieden voor de allergrootste categorie ondernemingen. Inmiddels is gebleken dat de WHOA een belangrijk instrument kan zijn om naast deze allergrootste categorie ondernemingen, ook MKB-ondernemingen houvast te bieden in tijden van crisis. Op basis van de eerste uitspraken kan de voorzichtige conclusie worden getrokken dat de WHOA dus ook voor MKB-ondernemingen het verschil kan maken tussen overeind blijven of omvallen.

Voor insolventierecht advocaten is er met de komst van de WHOA een nieuw instrument in de gereedschapskist bijgekomen die verschillende mogelijkheden biedt. Zo heeft de rechtbank in meerdere uitspraken een afkoelingsperiode afgekondigd en in een van de uitspraken gebruik gemaakt van de mogelijkheid om tijdens de afkoelingsperiode de gelegde beslagen op te heffen. Wat we van deze uitspraken leren is dat je als ondernemer ‘rust’ en tijd kan kopen door een beroep op de WHOA te doen. Zo wordt voorkomen dat schuldeisers verhaal nemen op de goederen van de onderneming, terwijl de onderneming of herstructureringsdeskundige bezig is met het voorbereiden van een akkoord.

De toekomst zal moeten uitwijzen hoe de WHOA in de praktijk verder gaat uitwerken. Wij zullen u op de hoogte houden. De nieuwe wet biedt in ieder geval een nieuw herstructureringsinstrument waarmee we ondernemers met een aanzienlijke schuldenlast hulp kunnen bieden. Is de wet mogelijk op uw situatie van toepassing of wilt u meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten. Wilt u zelf aan de slag met de WHOA? Download dan onze handige WHOA checklist.


Tian Herstel
Tian Herstel

“Mijn carrière ben ik begonnen als dienstplichtig jurist bij de Koninklijke Luchtmacht. Al snel volgde de advocatuur en heb ik veel contact met ondernemers. Met name de diversiteit van het ondernemersrecht en het sparren met DGA’s fascineert mij....

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: