Uploaden van 500 GB illegaal films en series: de gevolgen

JPR advocaten
Uploaden van 500 GB illegaal films en series: | JPR Advocaten

We schrijven regelmatig over de aanpak van illegale downloaders. Waar de downloader zich nog kan verschuilen achter haar provider, is die optie er niet voor de illegale uploader. In een zaak voor de rechtbank Midden-Nederland spreekt Stichting Brein een uploader van 500 GB aan films en series met succes aan.

Ook bij illegale uploaders bewijsproblemen

Het zonder toestemming uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is niet toegestaan, dat is al een tijd bekend. Het aanpakken van deze uploaders, levert net als bij de illegale downloaders, ook bewijsproblemen op. De uploader verschuilt zich vaak achter een web aan aliassen, waardoor het aanwijzen van de natuurlijke persoon achter de uploads moeilijk wordt. Brein heeft in deze zaak echter zorgvuldig onderzoek gedaan naar de persoon achter deze 500 GB aan uploads. Volgens Brein ging het daarbij om een van de grootste uploaders van beschermde flms en series die Brein de afgelopen jaren heeft gezien.

Overtallig bewijs Brein

Het bewijs van Brein ziet op WhatsApp-gesprekken, chat-gesprekken, overzichten van de geüploade werken, verslag van telefoongesprekken, screenshots van de websites waarop geüpload werd en zelfs een notariële verklaring. De uploader stelde dat hij niet wist dat het om auteursrechtelijk materiaal ging, dat hij niet actief was achter de aliassen die Brein had gekoppeld aan de uploader en dat hij slechts ‘af en toe’ wat post. Brein pareerde al deze stellingen met de omvang van het bewijsmateriaal.

Veroordeling niet alleen in de kosten

Voor de uploader is dit verhaal niet goed afgelopen. De rechter verklaart voor recht dat de uploader inbreuk heeft gemaakt op auteursrechtelijk beschermde werken. Hij moet van de rechter deze inbreuken staken en gestaakt houden. Vervelender zijn de andere verplichtingen die de uploader op straffe van een dwangsom van maximaal € 150.000,- opgelegd krijgt, waaronder het opgeven van:

  • alle gebruikte aliassen;
  • de bronnen van de beschermde werken die de uploader toegankelijk heeft gemaakt;
  • de titels van de beschermde en geüploade werken;
  • de bestandnamen waarmee de werken zijn geüpload;
  • de wachtwoorden van deze bestanden; en
  • de naam-, adres- en andere identificerende gegevens van andere bij de uploader bekende collega-uploaders en personen die voor de uploader zijn website hebben betaald.

Nog vervelende voor de uploader zijn de proceskosten. Hij moet namelijk de volledige proceskosten betalen, zoals gebruikelijk bij zaken over intellectuele eigendom. Dat betreft in deze zaak ruim € 13.000,-. Dat is gunstig voor Brein, omdat de keuze tot procederen dan in ieder geval geen financiële keuze hoeft te zijn.

Slotsom

Bezint eer gij begint met uploaden. Het is al een tijd bekend dat Brein actief de grote illegale uploaders wil aanpakken via hun eigen opsporingssoftware en het lijkt erop dat deze aanpak succesvol is. De volledige proceskostenveroordeling voor Brein geeft ook extra munitie om te stellen dat het aanpakken van uploaders uiteindelijk loont.

Heeft u een vraag omtrent intellectuele eigendomsrechten? Neem contact op met een van onze advocaten intellectueel eigendom.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.