Menu
JPR Advocaten

Update: Safe Harbor-verdrag ongeldig volgens Hof

Geschreven op 8 oktober 2015  •  Auteur: Leonie Ouwersloot-Koster
Update: Safe Harbor-verdrag ongeldig volgens Hof

Het Europese Hof van Justitie heeft recent verklaard dat het Safe Harbor-verdrag ongeldig is. Tot voor kort konden bedrijven via het Safe Harbor-verdrag persoonsgegevens van Europeanen in de VS opslaan. Het Hof stelt echter dat persoonsgegevens in de VS onvoldoende worden beschermd. Dit ook in het licht van de grootschalige surveillancepraktijken van de Amerikaanse overheid.

Gebrek toezicht
In ruil voor een Safe Harbor-certificaat moesten bedrijven aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals het opstellen van een goed privacy protocol. Alleen was er niet of nauwelijks toezicht op de naleving daarvan. De Europese privacytoezichthouders vinden al langer dat extra waarborgen noodzakelijk zijn bij doorgifte van persoonsgegevens naar de VS. Het Hof heeft dan ook besloten het verdrag ongeldig te verklaren.

Opschorting verdrag
Er wordt door het Hof van Justitie geen overgangsperiode vermeld voor de ongeldigheidsverklaring, waardoor de Europese Commissie het verdrag in principe per direct moet opschorten. Naast de Europese Privacyverordening wordt er dan ook sterk onderhandeld over een nieuw Safe Harbor-verdrag.

Gevolgen voor bedrijven
Bedrijven die gebruik maken van het Safe Harbor-verdrag moeten dankzij de uitspraak van het Hof een andere juridische basis vinden voor gegevensoverdracht naar de VS. Er bestaan verschillende mogelijkheden om conform de wet gegevens van de EU naar de VS te mogen verplaatsen. Zo kunnen bedrijven zelf een overeenkomst met een privacytoezichthouder opstellen. Alleen zijn die bepalingen vaak minder gunstig dan de Safe Harbor bepalingen die een soort voorkeursbehandeling bevatten. Vooral bedrijven als Facebook en Google, maar ook banken en creditcardmaatschappijen die data opslaan in de VS worden getroffen door de uitspraak van het Hof.


Leonie Ouwersloot-Koster
Leonie Ouwersloot-Koster

“In ons vak is geen dag hetzelfde. Ik kom dagelijks bij de meest uiteenlopende bedrijven. De dynamiek en de veelzijdigheid van vraagstukken, het discussiëren en onderhandelen waarbij het belang van de klant voorop staat, intrigeren mij. Deze...

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: