Menu
JPR Advocaten

Kwalitatieve aansprakelijkheid van de bezitter en bedrijfsmatig gebruiker van dieren

Geschreven op 25 november 2011  •  Auteur: Manon Pluymen
Kwalitatieve aansprakelijkheid van de bezitter en bedrijfsmatig gebruiker van dieren

In het Maandblad voor Vermogensrecht is een artikel opgenomen van Manon Pluymen (advocaat JPR Advocaten Doetinchem). Het artikel geeft een praktische bespreking van een arrest van de Hoge Raad d.d. 1 april 2011 over risicoaansprakelijkheid voor dieren (NJ 2011, 405 Kremers/Van de Water, ofwel het ‘Loretta-arrest’). Het arrest geeft richting aan de relatie tussen de kwalitatieve aansprakelijkheid van de bezitter (6:179 BW) en de bedrijfsmatig gebruiker (6:181 BW) van dieren. De auteurs analyseren de lastige term “gebruik” in de zin van artikel 6:181. Zodoende plaatsen zij het oordeel van de Hoge Raad in een breder verband en gaan zij in op de mogelijkheden van toepassing van artikel 6:181 BW voor gevallen van bedrijfsmatig gebruik van gebrekkige roerende zaken.


Manon Pluymen
Mr. dr. M.H. Pluymen

“Als advocaat onderzoek ik graag de creatieve oplossingen voor een probleem. In een procedure houd ik ervan feiten zodanig te presenteren dat de uitspraak eigenlijk al voor de hand ligt. Recht is voortdurend in ontwikkeling, er speelt veel en er zijn vaak grote belangen. Ik schrijf veel over mijn vakgebied en geef voordrachten aan organisaties.
 
Als commissaris van een verzekeringsmaatschappij krijg ik een interessante kijk in de keuken van de verzekeraar. Ik zie hoe verzekeraars met de Europese wetgeving omgaan, die veel van hen eist. Tevens hoor ik de ervaring van verzekeraars met vraagstukken die ik in mijn praktijk ook tegenkom.”

Over Manon

Manon is sinds 2008 advocaat bij JPR Advocaten in Deventer. Zij is werkzaam in het verzekeringsrecht en het aansprakelijkheidsrecht. Manon is gespecialiseerd in de uitleg van verzekeringsovereenkomsten, met name arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Ook behandelt zij veel zaken op het gebied van beroepsaansprakelijkheidsrecht en complexe schades. De diversiteit aan zaken geeft haar veel energie. Ze werkt uiterst nauwkeurig en gaat doelgericht te werk.

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: