Menu
JPR Advocaten

Heeft u concurrenten die ongeoorloofd profiteren van uw merk?

Geschreven op 30 januari 2018  •  Auteur: Paul Schepel
Heeft u concurrenten die ongeoorloofd profiteren van uw merk?

Navullen van gastanks komt vaak voor. Het navullen van een gastank met een merk door een concurrent mag echter niet. Dat heeft de Benelux Gerechtshof in 1993 beslist in de zaak Shell/Walhout. Een gasleverancier heeft met een beroep op rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie geprobeerd deze rechtspraak om te buigen. Tevergeefs.

De Hoge Raad heeft op 5 januari 2018 beslist dat deze regel nog steeds geldt. Rechtbank en hof hadden in gelijke zin beslist. In de zaak Shell/Walhout ging het om draagbare gasflessen; in deze zaak ging het om een vaste gastank. Deze werd door Primagaz verhuurd aan haar afnemer. De tank was voorzien van het merk Primagaz.

De afnemer liet de tank door een ander navullen. Ook dit viel volgens de Hoge Raad onder gebruik van het merk Primagaz waar de merkhouder zich tegen mag verzetten. Derden denken immers dat het gas in de tank afkomstig is van Primagaz en aan die herkomstfunctie zou te veel afbreuk worden gedaan als anderen een dergelijke tank mogen navullen.


Paul Schepel
Paul Schepel

“Al ruim 30 jaar beoefen ik het vak van advocaat met veel plezier. Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar het oplossen van juridisch complexe vraagstukken, maar dan wel met een praktische inslag. Juist de combinatie van juridisch denkwerk en een zo goed mogelijk advies geven aan de klant, is wat mijn werk interessant maakt. Als curator bij enkele grote faillissementen in de omgeving, voel ik me regionaal betrokken. Eén van mijn grootste faillissementen is Eurocommerce in Deventer.

Rondom mijn specialisatie faillissementsrecht bevindt zich een grote waaier van vele rechtsgebieden: huurrecht, arbeidsrecht, goederenrecht en milieurecht. Binnen de verschillende zaken staat het belang van de opdrachtgever altijd centraal. Hierbij worden de belangen afgewogen tegen de kosten, ofwel het managen van verwachtingen op een realistische wijze.”

Over Paul

Paul is vanaf 1986 werkzaam als advocaat bij JPR Advocaten. De eerste jaren is hij in vele rechtsgebieden werkzaam geweest. Daardoor kan hij nog steeds het hele werkveld overzien. Daarnaast was hij actief bij de Nederlandse Niet-rokersvereniging CAN, waarvoor hij meerdere rechtszaken heeft gevoerd. Zijn huidige focus ligt bij het ondernemingsrecht, met als specialisatie insolventierecht. Daarnaast is hij sinds 2008 lid van het College van Afgevaardigden van de Orde van Advocaten.

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: