Menu
JPR Advocaten

Goedkeuring gedragscode NLdigital: Data Pro Code & AVG

Geschreven op 10 september 2020  •  Auteur: Leonie Ouwersloot-Koster
Goedkeuring gedragscode NLdigital: Data Pro Code & AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft voor het eerst een gedragscode onder de AVG goedgekeurd. De gedragscode, bekend als de Data Pro Code, is met name bedoeld voor de verwerkers van persoonsgegevens. Met de gedragscode krijgt de branche extra handvatten om de AVG in de praktijk te brengen.

Werking gedragscodes

De gedragscode heeft als doel om bedrijven uit de branche te helpen om te voldoen aan de AVG. Deze eerste gedragscode is opgesteld door NLdigital, hiervoor bekend als NederlandICT. De branchevereniging legt de gedragscode vervolgens voor aan de AP, die de gedragscode kan goedkeuren.

Na de goedkeuring moet er toezicht worden gehouden op de naleving van de gedragscode. Dit wordt gedaan door een nieuw toezichthoudend orgaan. De AP verwacht eind dit jaar het toezichthoudend orgaan te accrediteren. Na accreditatie houdt dit orgaan toezicht over de naleving van de gedragscode en behandelt zij zelfs klachten.

Zo werkt de Data Pro Code

De gedragscode van NLdigital is nu goedgekeurd door de AP. Het belangrijkste onderdeel van de Data Pro Code is de Data Pro Statement, een standaard en redelijk neutrale verwerkersovereenkomst. Daarnaast zijn er een aantal gedragsbepalingen opgenomen. Wanneer een bedrijf compliant is aan de Data Pro Code, dan kan het bedrijf een certificaat ontvangen van NLdigital. Dat is geen certificaat dat het bedrijf aan de AVG voldoet, maar wel een certificaat dat het bedrijf aan de Data Pro Code voldoet.

Heeft u vragen over de inhoud van de Data Pro Code? Wilt u weten wat certificering voor u betekent? Dan kunt u contact opnemen met een van onze advocaten privacy.


Leonie Ouwersloot-Koster
Leonie Ouwersloot-Koster

“In ons vak is geen dag hetzelfde. Ik kom dagelijks bij de meest uiteenlopende bedrijven. De dynamiek en de veelzijdigheid van vraagstukken, het discussiëren en onderhandelen waarbij het belang van de klant voorop staat, intrigeren mij. Deze...

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: