Menu
JPR Advocaten

De invorderingswet een bron van onbegrip

Geschreven op 1 augustus 2019  •  Auteur: Albert Jan Boer
De invorderingswet een bron van onbegrip

Over de inhoud en de werking van de Invorderingswet bestaat vaak een gebrek aan kennis, niet alleen bij de advocatuur, maar ook – je zult het geloven of niet – bij de Ontvanger. Als er met één van de vele aansprakelijkheden voortvloeiend uit de Invorderingswet wordt gedreigd, bekijk dit dan kritisch. Er is vaak wel iets wat daaraan mankeert. En dat scheelt meteen in het na te betalen bedrag.

Maar dan even proactief. In het Van der Steen arrest uit 2007 is beslist dat een DGA (directeur groot aandeelhouder) die alleen in een arbeidsverhouding stond met zijn vennootschap, niet kon optreden als lid van een fiscale eenheid tussen hem en die vennootschap. Daaruit wordt afgeleid dat een aansprakelijkstelling van die DGA als onderdeel van een fiscale eenheid dus ook niet kan plaatsvinden. Helaas komt de adviseur van de koude kermis thuis die niet met een schriftelijk bericht aan de belastingdienst heeft geregeld dat met die DGA geen fiscale eenheid gevormd kan worden. Hoe onlogisch kan het zijn. Maar ook in 2019 zijn er nog aansprakelijkstellingen van DGA’s die volgens het Van der Steenarrest geen deel konden uitmaken van de fiscale eenheid maar desondanks wel aansprakelijk worden gesteld voor schulden van die fiscale eenheid!

Slotsom

Ga nog eens na binnen uw cliëntenbestand of DGA’s afgemeld kunnen worden bij de Belastingdienst als onderdeel van een fiscale eenheid voor de Omzetbelasting.

Onze ondernemingsrecht advocaat Albert Jan Boer adviseert u graag over het invorderingsrecht en fiscale aansprakelijkheden.


Albert Jan Boer
Albert Jan Boer

“Na ruim 33 jaar als advocaat werkzaam te zijn, kan ik met recht zeggen dat ik mijn sporen in de rechtspraktijk heb verdiend. Iedere dag oefen ik het mooiste beroep ter wereld uit. Als advocaat ondernemingsrecht adviseer ik over allerhande...

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: