De alarmbellen rinkelen: nieuwe bouwcrisis dreigt door lage waterstand

JPR advocaten
Bouwcrisis dreigt door lage waterstand | JPR Advocaten

Tekort aan materiaal en personeel, stijgende prijzen en lage waterstand: bouwbedrijven moeten alle zeilen bijzetten om boven water te blijven. Een volle agenda is niet meer genoeg.

“Levering bouwmateriaal nog steeds kritiek door lage waterstand” aldus de Cobouw van 23 oktober jl. Aanhoudende lage waterstanden zorgen al maanden voor grote problemen bij de levering van materiaal als zand, grind, klei, kalk en zandsteen. Schepen worden minder zwaar beladen waardoor leveranciers meer schepen moeten inzetten om dezelfde hoeveelheid materiaal te leveren. De extra scheepsruimte wordt duurder en de vervoerskosten stijgen soms wel met 50 tot 100 %.

Als het waterpeil van de Rijn nog verder zakt wordt scheepvaartverkeer helemaal onmogelijk en zullen schepen moeten omvaren. Materiaalprijzen stijgen daardoor significant en projecten lopen vertraging op. Daarnaast wordt veelal het gebruik van leidingwater aan banden gelegd vanwege het watertekort. Bouwbedrijven moeten het water ergens anders vandaan halen en ook dit leidt tot stijging van de productiekosten.

Een meteoroloog had de lage waterstanden misschien kunnen voorspellen, maar voor bouwbedrijven is sprake van onvoorziene, kostenverhogende omstandigheden. Staan zij nu met lege handen? Niet per se. Onder andere de wet en (§ 47 van) de UAV 2012 bepalen dat een aannemer onder bepaalde voorwaarden recht heeft op (gedeeltelijke) vergoeding van de onvoorziene extra kosten wanneer de aannemer tijdens de uitvoering van het werk te maken krijgt met forse prijsstijgingen.

Heeft u recht op bijbetaling?

In veel bouwcontracten wordt het recht op bijbetaling of vergoeding vanwege prijsstijging echter uitgesloten, waardoor de prijsstijging voor eigen rekening van de aannemer komt; daar gaat de winstmarge. Een dergelijke uitsluiting moet uitdrukkelijk in de overeenkomst zijn opgenomen: alleen een prijsvastbeding of een risicoregeling is onvoldoende. Opdrachtgevers weigeren vaak tot bijbetaling over te gaan ‘omdat een vaste prijs zou zijn afgesproken’; dat hoeft u dus niet te accepteren.

Heeft u te maken met forse prijsstijging(en) en weigert uw opdrachtgever de extra kosten te vergoeden? Staat u op het punt om een nieuw contract te tekenen en wilt u zeker weten dat eventuele prijsstijgingen of kostenverhogende omstandigheden voor rekening van de opdrachtgever komen?

Neem dan contact op met de bouwrecht- en vastgoedspecialisten van JPR Advocaten.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.