Menu
JPR Advocaten

Aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen groeit

Geschreven op 7 januari 2014  •  Auteurs: Ruurd van Eck, Sebastiaan Vos
Aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen groeit

Blaffende honden bijten soms

(Dit artikel is gepubliceerd in Gelderse Klasse, januari 2014)


Het faillissement van OAD kwam voor niet-insiders als donderslag bij heldere hemel en heeft in de (social) media voor de nodige opschudding gezorgd. In eerste instantie werd aangegeven, dat het faillissement zou zijn veroorzaakt doordat de reizende consument in deze tijd de hand op de knip houdt. Niet veel later kwam naar buiten dat in de maanden voorafgaande aan het faillissement de commissarissen successievelijk zijn vertrokken. Hierdoor werd het vizier meer op de bestuurder gericht. Men is zich gaan afvragen of hier niet gewoon sprake zou kunnen zijn van onbehoorlijk bestuur.


Als er in bedrijven iets mis gaat, wordt steeds vaker naar de mensen aan het roer gekeken. Niet alleen in morele zin maar ook om geld op tafel te krijgen en als het om afstraffen gaat. Dat vraagt van ondernemers, bestuurders, commissarissen maar ook leidinggevende werknemers, bijzondere oplettendheid ten opzichte van de nodige ‘blaffende honden’.


Dat bij een faillissement vaker naar het handelen van bestuurders en commissarissen wordt gekeken, komt door de toename van de lege boedels in faillissementen. Doordat de positie van de banken in de afgelopen decennia aanzienlijk is versterkt, valt er voor de andere schuldeisers weinig meer te halen in een faillissement. De bakens worden dan sneller verlegd naar diegenen die verantwoordelijk zijn binnen een onderneming: de bestuurders en, als die er zijn, de commissarissen.


Het aantal aansprakelijkheidsprocedures neemt zienderogen toe. Deze over het algemeen omvangrijke en complexe procedures, hoeven lang niet altijd te leiden tot aansprakelijkheid van de betrokken verantwoordelijken. In ieder geval bij de uitoefening van een onderneming van een besloten vennootschap staat immers als regel nog steeds voorop, dat de betrokken bestuurder of commissaris in beginsel niet aansprakelijk is. De tijd dat de betrokken bestuurder en commissaris zich altijd achter de rechtsvorm van de besloten vennootschap kon verschuilen, ligt echter al even achter ons.


Met welke aansprakelijkheid kunt u als ondernemer geconfronteerd raken?


Lees hier het gehele artikel.


Ruurd van Eck
Ruurd van Eck

“Wat mij intrigeert, is de verhouding tussen de ondernemer en de maatschappij. De interactie tussen het algemeen nut en de individuele vrijheid. Wat ik vaak tegenkom, is de onrechtvaardigheid en het gemak waarmee overheden tornen aan de belangen en rechten van individuele burgers. Als advocaat is het mijn uitdaging daarin tegenwicht te bieden.

Met wetenschappelijke nieuwsgierigheid kun je dagenlang bezig zijn, maar de klant wil een oplossing. Pleiten is boksen, maar dan intellectueel, binnen de regels. In het verlengde van mijn specialisatie omgevingsrecht (milieu, bouw, overheidsaansprakelijkheid en voedselveiligheid) ben ik voorzitter van de Raad van Toezicht Stichting Secure Feed. Een stichting die bijna 400 bedrijven verenigt in het streven voedselveiligheid te waarborgen.”

Over Ruurd

Al bijna 30 jaar is Ruurd een bevlogen advocaat en hij is partner bij JPR Advocaten. Ook adviseert en begeleidt hij startups. Ruurd staat voor een helder en praktisch advies, zodat het meteen toepasbaar is voor de klant.

Sebastiaan Vos
Sebastiaan Vos

“Ik haal er voldoening uit complexe feiten terug te brengen tot de juridische kern en van daaruit te acteren. Daarnaast past het bij mij een mening te vormen en een standpunt in te nemen en daar ook wat mee te doen. Met deze eigenschappen heb ik ook overwogen rechter te worden. Als advocaat vind ik juist de contacten met ondernemers die vol trots en passie vertellen over hun bedrijf, het leukste aan mijn werk!

In mijn werk is geen dag en geen zaak hetzelfde. De afwisseling en juridische uitdagingen waarvoor je wordt gesteld, zijn verslavend voor mij. Ik hou van die uitdagingen.

Ik ervaar het als een voorrecht om mee te mogen denken met de beslissers in organisaties en een sparringpartner te mogen zijn voor ondernemers die daar behoefte aan hebben. Ik wil graag van waarde zijn en iets toevoegen voor hen. Dat maakt mijn werk zinvol. “

Over Sebastiaan

Sebastiaan is sinds 2000 advocaat. Sinds 2013 werkt hij voor JPR Advocaten en hij is partner. Hij is gespecialiseerd in het ondernemings- en insolventierecht en houdt zich onder meer bezig met fusies en overnames, financiering en aansprakelijkheid. Hij kan snel acteren en nieuwe strategieën bepalen in veranderende en onverwachte situaties. Dat maakt hem een waardevolle gesprekspartner voor bestuurders en toezichthouders.

Contact opnemen met JPR

Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief: